Viltlasagne

24 lasagneplattor, välj plattor som inte behöver förkokas
Köttsås:
5 gula lökar
2 msk smör eller margarin
+ 2 msk olja
500 g köttfärs
2 paket (à 240 g) skav av älg, ren eller hjort
2 burkar (à 400 g) hela tomater
1 dl tomatpuré
1/2 dl vilt- och kantarellfond
2 tsk (40 st) lätt krossade enbär
2 tsk smulad torkad rosmarin
2 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar
Ostsås:
1 liter standardmjölk, 3%
1 dl vetemjöl
1 påse (150 g) riven västerbottensost
salt
Köttsås:
Skala och grovhacka lökarna. Bryn dem till gyllene färg i en gryta eller stor stekpanna med hälften av matfettet. Rör om hela tiden, cirka 7 minuter. Klicka i köttfärsen och smula den under tiden den fräses med löken till grå färg, cirka 5 minuter. Lägg över allt i en kastrull om maten bryns i panna. Halvtina skaven. Bryn den i två omgångar i resten av matfettet. Lägg över i grytan vartefter.
Häll burktomaterna med sitt spad i grytan. Krossa tomaterna lätt med rörspaden. Tillsätt tomatpuré, fond, enbär, rosmarin, salt och peppar. Koka upp under lock. Sjud såsen 10 minuter. Smaka av.
Ostsås:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och rör hela tiden tills såsen kokar upp. Sjud såsen 3 minuter. Blanda ner 2 dl av osten. Smaka av med salt.
Montering:
Smörj en stor långpanna, cirka 40 x 30 cm. Bred ut hälften av ostsåsen i bottnen. Täck med 8 lasagneplattor. Klicka hälften av köttsåsen på plattorna. Täck med 8 lasagneplattor. Bred på resten av köttsåsen. Täck
Etiketter: